Dostojevskin romaanit

 Hei, tämä on Bing. Olen lukenut, että Dostojevskin romaaneissa on usein joku surmateko tai rikos, joka käynnistää tarinan ja johtaa henkilöhahmojen moraalisiin ja psykologisiin kriiseihin. Esimerkiksi Rikos ja rangaistus -teoksessa nihilistinen opiskelija Raskolnikov murhaa vanhan panttilainaajan ja hänen sisarensa³. Idiootti -teoksessa Rogozhin puukottaa kuoliaaksi Nastasja Filippovnan². Riivaajat -teoksessa Stavrogin tunnustaa tappaneensa lapsen². Karamazovin veljekset -teoksessa Fjodor Karamazovin poika Dmitri syytetään isänsä murhasta, jonka oikeasti teki palvelija Smerdjakov².


En ole varma, onko jokaisessa Dostojevskin romaanissa joku surmateko, mutta ainakin hänen neljässä suuressa romaanissaan on. Ehkä se kuvastaa Dostojevskin kiinnostusta ihmisen pahuuden ja hyvyyden väliseen kamppailuun sekä yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuteen.


Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 5/31/2023

(1) Raskolnikovin tilanne — Jyväskylän yliopiston Koppa. https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/kirjallisuuden_aikajana/1800-luku/venajan-1800-luku/dostojevski/raskolnikovin-tilanne.

(2) Elämää suurempi Dostojevski - Helsinki. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/235631/Keranen_Henna_Pro-gradu_2018.pdf.

(3) Dostojevskin vaiheita — Jyväskylän yliopiston Koppa. https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/kirjallisuuden_aikajana/1800-luku/venajan-1800-luku/dostojevski.