Aki Kaurismäki

 Takana loistava menneisyys on Aki Kaurismäen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 1996. Se on jatkoa elokuvalle Tulitikkutehtaan tyttö (1990) ja osa Kaurismäen niin sanottua Suomi-trilogiaa. Elokuvan pääosissa ovat Kati Outinen ja Markku Peltola. Elokuvan juoni kertoo naisesta, joka joutuu vankilaan murhasta ja yrittää aloittaa uuden elämän vapauduttuaan. Elokuvan teemat ovat yksinäisyys, rakkaus ja sovitus. Elokuvaa pidetään yhtenä Kaurismäen parhaista ja se sai useita palkintoja, muun muassa parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon.

Takana loistava menneisyys -elokuvassa nainen sai vankilassa koulutuksen ompelijaksi ja työskenteli sen jälkeen vaatetehtaassa. Elokuvassa, jossa nainen ei päässyt enää omin avuin liikkumaan, oli Tulitikkutehtaan tyttö (1990), joka oli ensimmäinen osa Suomi-trilogiaa. Siinä nainen myrkytti perheensä ja rakastajansa ja joutui sairaalaan halvaantuneena.

Suomi-trilogian kolmas osa oli Kauas pilvet karkaavat (1996), joka kertoo pariskunnasta, joka menettää ravintolansa ja joutuu työttömäksi. He yrittävät selviytyä arjesta ja pitää perheensä kasassa, mutta kohtaavat monia vastoinkäymisiä ja onnettomuuksia. Elokuvan loppu on hieman valoisampi kuin edellisten osien, sillä pariskunta saa uuden mahdollisuuden aloittaa alusta.